Mitä kolesteroli on?

Mitä kolesteroli on?

Kolesteroli on ihmisen elimistölle välttämätön lipidi (rasva-aine). Sitä voidaan kuvata vahamaiseksi aineeksi verisuonessa. Maksa tuottaa suuren osan kolesterolista, mutta kolesterolia saadaan myös eläinkunnasta peräisin olevista elintarvikkeista, kuten punaisesta lihasta, kananmunista ja voista. Elimistö tarvitsee kolesterolia tuottaakseen D-vitamiinia, hormoneja sekä sappihappoja ruoansulatusta varten. Liiallinen määrä kolesterolia voi sen sijaan lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kolesteroli ei ole vesiliukoista, eikä voi siksi kulkeutua verisuonissa yksinään. Liikkumiseen tarvitaan ”kuljettajia”, jotka siirtävät kolesterolin maksasta vereen. Näitä kutsutaan lipoproteiineiksi. Kaksi tavallisinta lipoproteiinia, jotka kuljettavat kolesterolia ovat HDL (High Density Lipoprotein) ja LDL (Low Density Lipoprotein). Niitä kutsutaan myös ”hyväksi” ja ”huonoksi” kolesteroliksi.

Muut lipidit

Kolesterolin lisäksi veressä on muitakin lipidejä: triglyseridejä. Triglyseridejä saadaan ainoastaan ruoasta, elimistö ei siis tuota niitä. Jos veressä on paljon triglyseridejä, voi sydän- ja verisuonitautien riski lisääntyä.

Triglyseridien suuriin pitoisuuksiin vaikuttaa ennen kaikkea epäterveelliset elämäntavat, ylipaino ja tietyissä tapauksissa myös diabetes.