Alkuun

 

Kolesteroli ja ruokavalio

Kolesteroli ja ruokavalio

Ruokavalion muutokset voivat alentaa kolesterolia ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Ruokavalion muutokset voivat alentaa kolesterolia ja sydän- ja verisuonitautien, kuten sydäninfarktin tai aivohalvauksen riskiä. Ensimmäinen askel kolesterolin luonnolliseen alentamiseen on ruokailutottumusten muutos; mitä ruoka-aineita tulisi välttää ja mitä lisätä ruokavalioon. Suuri määrä vihanneksia ja hedelmiä kuuluu aina ruokavalioon. Nopeiden hiilihydraattien nauttiminen ei välttämättä johda kolesteroliarvojen nousuun, vaan niiden nauttimisen jälkeen tulee nopeasti näläntunne uudestaan. Tämä puolestaan johtaa siihen, että tulee taas syötyä lisää.

Elintarvikkeet jotka auttavat alentamaan kolesterolia: 

 

Kuitu

Kaikkien ihmisten tulisi syödä kuitupitoista ravintoa, huolimatta siitä, onko kolesteroli koholla, vai ei. Kaura ja ohra sisältävät erityistä kuitua, beetaglukaania, joka alentaa luontaisesti kolesterolia. Beetaglukaani muodostaa suoleen geelin, joka sitoo sappihappoja ja vie ne mukanaan elimistöstä. Tällöin maksan pitää valmistaa lisää sappihappoja ja käyttää veressä olevaa ylimääräistä LDL-kolesterolia. Tuloksena on alentunut veren LDL- ja kokonaiskolesteroli.
Betavivo kaurasydämet sisältävät beetaglukaania, jonka korkea laatu perustuu kuidun liukoisuuteen ja korkeaan molekyylipainoon. Beetaglukaanin valmistusprosessi on ainutlaatuinen ja patentoitu. Betavivon kolesterolia alentava vaikutus on parempi kuin muilla kauratuotteilla. Tutkimukset osoittavat, että LDL- ja kokonaiskolesteroli alenee jopa 10-15 % kahden tai kolmen kuukauden Betavivo kaurasydämien käytön jälkeen. 

Hedelmät ja vihannekset 

Syö vähintään 5 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä yleisen suosituksen mukaisesti. Yksi annos on n. 80 g. Suositellun päiväannoksen saavuttamiseksi on hyvä aloittaa jo aamiaisella hedelmien tai marjojen nauttiminen, esimerkiksi jogurtin tai kauravalmisteiden kanssa.

Tyydyttymättömät rasvat 

Tyydyttymättömiä rasvoja on kahta eri tyyppiä: kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä. Useimmissa tuotteissa, jotka sisältävät tyydyttymättömiä rasvoja (kuten rasvainen kala, avokado, oliivit, oliiviöljy ja pähkinät) on molempia rasvoja. Omega-3 on esimerkki tyydyttymättömästä rasvasta, joka on hyvää sydämelle. Sitä on erityisesti rasvaisessa kalassa, kuten lohessa ja makrillissa. Molemmilla, kertatyydyttymättömillä ja monityydyttymättömillä rasvoilla on hyvä vaikutus kolesteroliin ja ne alentavat veren LDL-pitoisuutta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tulisi käyttää ylen määrin esimerkiksi oliiviöljyä. Huolimatta siitä, onko rasva tyydyttymätöntä tai tyydyttynyttä, se on 100 % rasvaa ja sisältää siten suuren määrän kaloreita.

Elintarvikkeet, joita pitää välttää

 

Tyydyttynyt rasva

Elintarvikkeiden kolesterolilla, kuten kananmunan tai maksan sisältämällä kolesterolilla, on varsin pieni vaikutus veren kolesteroliin. Tutkimuksissa on todettu, että pikemminkin rasvan määrällä on vaikutusta kolesteroliarvojen nousuun. Tyydyttynyttä rasvaa on voissa, pekonissa, lihassa ja eläinkunnan tuotteissa, joiden on korkea rasvapitoisuus. Näitä ovat makkara, rasvainen juusto, kerma, maito ja jogurtti. Tyydyttynyttä rasvaa sisältävien tuotteiden saantia tulisi rajoittaa korvaamalla niitä kasviöljyillä, pähkinöillä, siemenillä ja kalalla.

Transrasvat

Transrasvat ovat tyydyttymättömiä rasvoja, jotka muuttuvat kovettumisprosessissa tyydyttyneiksi rasvoiksi. Teollisesti valmistettuja transrasvoja lisätään tuotteisiin käyttöajan pidentämistä varten ja oikean koostumuksen saavuttamiseksi. Transrasvoja on kakuissa, kekseissä, piirakoissa, ranskalaisissa perunoissa ja karamelleissa. Jos ainesosaluettelossa sanotaan tuotteen sisältävän ”osittain kovetettua kasvirasvaa” se tarkoittaa, että tuotteessa on transrasvoja. Nämä ovat vielä haitallisempia kuin tyydyttyneet rasvat. 

Alkoholi

Suurien alkoholimäärien säännöllinen käyttö voi korottaa veren kolesterolia ja triglyseridejä. Sen takia suositellaan kohtuutta alkoholin käytössä.