Alkuun

 

Riskit ja korkea kolesteroli

Riskit ja korkea kolesteroli

Korkea kolesteroli ei ole sairaus vaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Lue lisää sairauksista, jotka ovat yhteydessä korkeaan kolesteroliin.

Korkea kolesteroli ei ole sairaus vaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Seuraavassa kerrotaan joistakin tavallisimmista sydän- ja verisuonitaudeista, jotka ovat yhteydessä korkeaan kolesteroliin.

  • Ateroskleroosi (verisuonien kalkkeutuminen tai rasvoittuminen) 

Korkea veren kolesteroli voi ahtauttaa valtimoita, mitä kutsutaan ateroskleroosiksi. Rasvapitoiset peitteet rajoittavat veren virtausta elimistöön ja kaikkiin tärkeisiin elimiin. Osa näistä peitteistä voi irrota ja johtaa veritulppaan. Jos ateroskleroosia ei hoideta, sydän- ja verisuonitautien, kuten sydänkohtauksen ja aivohalvauksen, riski nousee.

  • Sepelvaltimotauti ja sydänkohtaus 

Sepelvaltimot huolehtivat sydämen hapensaannista. Jos sepelvaltimot ahtautuvat niin, että veren kulku rajoittuu, voi seurauksena olla rintakipuja. Tällöin on kyseessä sepelvaltimotauti (angina pectoris), joka alkaa usein rasituksen tai stressin seurauksena. Tyypillinen sepelvaltimotautikohtaus kestää korkeintaan 10 minuuttia. Jos syntyy veritulppa ja sydämen hapensaanti estyy, voi seurauksena olla sydänkohtaus (sydäninfarkti). Sydänkohtauksen oireet kestävät yleensä pitempään, yli 20 minuuttia. Jos sinulla on rintakipua, sinun tulee hakeutua lääkärin hoitoon, sillä tilanne voi olla hengenvaarallinen.

  • Infarkti

Infarkti syntyy, kun verenvirtaus joihinkin sydämen osiin keskeytyy. Tämä aiheuttaa sydänsolujen kuolemaa ja voi johtaa pysyviin vaurioihin, toiminnan heikkenemiseen tai kuolemaan. Tilanne vaatii akuuttia hoitoa.

  • Ohimenevä aivoverenkierron häiriö (TIA)

Verenkierron keskeytyminen tilapäisesti voi aiheuttaa hapenpuutetta aivoissa. (TIA, Transient Ischemic Attack). Oireet ovat samankaltaiset kuin aivohalvauksessa, kuten puheen ja näön häiriöt, käsivarsien, säärien ja kasvojen puutuminen tai heikkous. Erona aivohalvaukseen, oireet ovat tilapäisiä ja kestävät tavallisesti vain muutamista minuuteista muutamiin tunteihin. Oireiden pitäisi asettua kokonaan viimeistään vuorokauden kuluessa. Ohimenevä aivoverenkierron häiriö pitää ottaa vakavasti, sillä se voi olla varoitussignaali tulevasta aivohalvauksesta.

  • Keuhkoembolia

Valtimoiden tukkeutumista keuhkoissa kutsutaan lääketieteessä keuhkoemboliaksi. Keuhkoembolia aiheutuu tavallisesti säären veritulpasta (laskimotukos), joka kulkeutuu veren mukana ja pysähtyy keuhkoihin. Oireita ovat tavallisesti hengenahdistus, yskä ja rintakivut. Jos sinulla on joitakin näistä oireista, hakeudu lääkärin hoitoon.