Alkuun

 

Statiinit ja luonnolliset vaihtoehdot

Statiinit ja luonnolliset vaihtoehdot

On erilaisia tapoja alentaa kolesterolia. Lääkeaineista useimmiten määrätään statiineja. Tutkittuja, luonnollisia vaihtoehtoja on myös käytettävissä kolesterolin alentamiseen. 

Statiinit ovat ryhmä lääkkeitä, jotka alentavat huonoa LDL-kolesterolia vähentämällä kolesterolin tuotantoa maksassa. Statiinit otetaan päivittäin. Hoito kestää tavallisesti loppuelämän ajan, koska sen keskeyttäminen johtaa kolesteroliarvojen kohoamiseen uudestaan.

  • Statiinien sivuvaikutukset 

Statiineista ei välttämättä saa mitään tai hyvin vähän sivuvaikutuksia. Jotkut kokevat epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten vatsakipua, pääkipua tai pahoinvointia. Lihas- tai nivelkipu on myös tavallista. On kuitenkin huomattava, että hoidon avulla on mahdollista välttää sydän- ja verisuonitauteja, joiden vaikutukset ovat paljon vakavampia.

  • Luonnolliset tavat alentaa kolesterolia 

EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto) mukaan on kaksi ainesosaa, joiden on tieteellisesti todistettu alentavan kolesterolia. Nämä ovat beetaglukaani ja kasvisterolit.

Kauran beetaglukaani 

Kauran beetaglukaani alentaa veren kolesterolia luonnollisesti. Kauraa syödessä elimistöön muodostuu geeliä, joka sitoo sappihappoja. Se miten paljon sappihappoja sitoutuu ja kulkeutuu pois elimistöstä, riippuu beetaglukaanin laadusta ja liukoisuudesta. Kun sappihappojen määrä elimistössä vähenee, maksa saa signaalin tuottaa niitä lisää. Tähän maksa käyttää LDL-kolesterolia verestä. Seurauksena LDL- ja kokonaiskolesteroli alenevat ja HDL-kolesterolin määrä pysyy ennallaan. Kolesterolia alentavan vaikutuksen saamiseksi tarvitaan 3 g beetaglukaania päivittäin. Tämän määrän saa yhdestä annoksesta Betavivo kaurasydämiä. Saman kolesterolia alentavan vaikutuksen saamiseksi pitäisi syödä vähintään neljä annosta kaurapuuroa. Lue lisää Betavivo kaurasydämistä täällä.

Kasvisterolit/-stanolit

Kasvisteroleja on kasvikunnan tuotteissa, kuten hedelmissä, vihanneksissa, pähkinöissä ja siemenissä (tosin varsin pieniä määriä). On tieteellisesti todistettu, että suuremmalla annostuksella kasvisteroleja on kolesterolia alentava vaikutus. Kasvisterolit vastaavat kolesterolia molekyylirakenteeltaan. Rakenteensa ansiosta ne estävät kolesterolin imeytymistä verenkiertoon. Seurauksena on LDL- ja kokonaiskolesterolin väheneminen veressä. Kolesterolin alentamiseksi tarvitaan päivittäin 1,5 g kasvisteroleja. Jotta tämän määrän kasvisteroleja saisi tavallisesta ruoasta, pitäisi syödä valtavia annoksia vihanneksia, esimerkiksi 150 omenaa tai 210 porkkanaa. Toinen vaihtoehto on kokeilla kasvisteroleja sisältäviä Betavivo purutabletteja. Säännöllisesti käytettynä vain 2 purutablettia päivässä riittää kolesterolin alentamiseen. Lue lisää Betavivo purutabletista täällä.