Alkuun

 

Alhainen verensokeri

Alhainen verensokeri

Alhaisesta verensokerista, hypoglykemiasta, voivat kärsiä henkilöt, joilla on diabetes tai sen esiaste.

Hypoglykemia merkitsee alhaista verensokeria, jolloin veren glukoosipitoisuus on 4 mmol/l tai vähemmän. Tämä määrä ei riitä antamaan elimistölle tarpeeksi energiaa joten tarvitaan nopeasti vaikuttavia hiilihydraatteja. Hypoglykemia voi aiheutua, jos on ottanut insuliinia liikaa, jättänyt aterian väliin, ei ole syönyt tarpeeksi tai on juonut paljon alkoholia.

Alhaisen verensokerin oireita

Hypoglykemian oireet vaihtelevat henkilöiden välillä, mutta yleisiä oireita ovat hikoilu, vapina, sekavuus, nälkä, väsymys, näön hämärtyminen, keskittymisvaikeudet ja sydämentykytys. 

Muista – tarkista verensokeriarvo aina, kun sinulla on edellä mainittuja alhaisen verensokerin oireita!

Hypoglykemian hoitaminen 

Jos verensokeriarvosi laskee alle 4 mmol/l, sinun pitää syödä 15-20 g nopeasti vaikuttavia hiilihydraatteja.

Valitse joku näistä:

  • Lasi makeaa juomaa (ei kevytjuomaa)
  • Vähintään neljä rypälesokeritablettia
  •  Viisi makeista, esimerkiksi marmeladia
  • Lasi tuoremehua

Seuraa verensokeriarvoa 10 minuutin kuluttua. Jos se ei ole vielä noussut yli 4 mmol/l, ota toinen annos 15-20 g hiilihydraatteja.

Joidenkin henkilöiden pitää jatkaa hoitoa syömällä hitaita hiilihydraatteja estääkseen hypoglykemian toistuminen. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi voileivän, hedelmän tai Betavivo kaurasydänten syöminen maidon kanssa. Annos Betavivo kaurasydämiä vähentää verensokerihuippuja ja tasapainottaa verensokeria. Tämä estää liiallista verensokerin laskua.