Alkuun

 

Mitä Diabetes on?

Mitä Diabetes on?

Diabetes on tila, jossa veren glukoositaso on liian korkea sen vuoksi, että elimistö ei pysty käyttämään sokerin energiaa hyödykseen oikealla tavalla. On olemassa erilaisia diabeteksen muotoja, joilla on monia yhdistäviä piirteitä. Ne kuitenkin eroavat toisistaan, esimerkiksi millä tavoin sairastutaan tai miten sairautta hoidetaan.

  • 1-tyypin diabetes 

Suomessa kaikista diabeteksen muodoista noin 10 % on 1-tyypin diabetesta. Tavallisesti siihen sairastutaan nuorena ja normaalipainoisena ja tauti kehittyy nopeasti. 1-tyypin diabeetikoilla elimistön oma insuliinituotanto loppuu kokonaan, tai lähes kokonaan.

  • 2-tyypin diabetes

Kun solut eivät pysty vastaanottamaan sokeria verestä normaalilla tavalla, kehittyy ns. vanhuusiän diabetes eli 2-tyypin diabetes. Sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa 2-tyypin diabeteksen myötä ja kolesteroliarvojen säilyttäminen hyvällä tasolla on entistä tärkeämpää. Diabetesliiton mukaan kokonaiskolesterolin tavoitearvo diabeetikoilla on alle 4,5 - 5,0 mmol/l.

  • Mikä aiheuttaa 2-tyypin diabeteksen?

Suomessa. Joissakin tapauksissa sairaus on perinnöllinen, mutta useimmissa tapauksissa syynä on ylipaino ja liian vähäinen liikkuminen. Tämän vuoksi tauti on ennaltaehkäistävissä ja jopa parannettavissa aikaisessa vaiheessa terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. 
Liikalihavuuden lisääntymisellä ja 2-tyypin diabeteksella on selvä yhteys. Keskivartalolihavuus, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja psyykkinen stressi ovat 2-tyypin diabeteksen suurimpia riskitekijöitä. Naisilla vaihdevuodet voivat myös vaikuttaa sairauden puhkeamiseen estrogeenin suojaavan vaikutuksen vähenemisen vuoksi. Myös raskaus voi lisätä 2-tyypin diabeteksen riskiä.

  • Oireet

Diabetes kehittyy useimmiten vaivihkaa ja ilman oireita ensimmäisten vuosien aikana. Sen vuoksi voi kestää, ennen kuin sairaus huomataan. Kun verensokeritaso on noussut yli tietyn tason, oireet havaitaan. Diabeteksen oireita ovat esimerkiksi lisääntynyt janontunne, suun kuivuminen, isot virtsanmäärät ja väsymys.

  • Diabeteksen hoito

Lääkehoidon lisäksi terveellisimmillä elintavoilla on useimmiten merkitystä 2-tyypin diabetesta hoidettaessa. On tärkeää syödä terveellisesti, liikkua säännöllisesti ja pyrkiä normaalipainoon. Jos elämäntapamuutokset eivät riitä, määrätään lääkkeitä. Lääkitys sovitetaan yksilöllisten tarpeiden mukaan ja se voi olla yhdistelmä tabletteja, joiden tarkoitus on vähentää verenglukoosin määrää. Joskus 2-tyypin diabeteksen hoitoon suositellaan insuliinipistoksia.

  • Miten Betavivo voi auttaa?

Toimenpiteisiin ryhtyminen 2-tyypin diabeteksen hoitamiseksi ja terveiden kolesterolitasojen ylläpitämiseksi on tärkeää. Betavivo kaurasydämet auttavat sekä alentamaan kolesterolia että vähentämään verensokerin nousua aterian jälkeen. Jokaisessa annoksessa Betavivo kaurasydämiä on 3 g korkealaatuista beetaglukaania. 

Kaurasydämien beetaglukaanikuidusta muodostuu syödessä geeliä, joka hidastaa ruoansulatuskanavassa olevien hiilihydraattien imeytymistä. Tämä tasoittaa verensokeria ja pidentää kylläisyyden tunnetta. Lue lisää Betavivo kaurasydämistä täällä.