Kolesteroli

Kolesteroli on lipidi (eli rasva) ja se on eräänlaista vahamaista ainetta verisuonissa.

Suuri osa kolesterolista muodostuu maksassa, mutta elimistöön tulee kolesterolia myös eläinperäisistä elintarvikkeista, kuten punaisesta lihasta, kananmunista ja voista. Kolesterolilla on tärkeä tehtävä D-vitamiinien, hormonien ja ruoansulatuksessa tarvittavan sappihapon valmistuksessa. Liian suuri määrä kolesterolia lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Kolesteroli ei ole vesiliukoinen aine, ja siksi se ei kulje verenkierron mukana eteenpäin itsestään. Jotta se liikkuisi elimistön eri puolille veren mukana, tarvitaan kuljetusaineita, jotka kuljettavat kolesterolin maksasta vereen. Niitä kutsutaan lipoproteiineiksi. Kaksi tavallisinta kolesteroleja kuljettavaa lipoproteiinia ovat HDL (engl. High density lipoprotein) ja LDL (engl. low density lipoprotein), joita kutsutaan myös ”hyväksi” ja ”huonoksi” kolesteroliksi.

Muut lipidit

Kolesterolin lisäksi on myös toisenlaisia lipidejä (veren rasvoja), joita kutsutaan triglyserideiksi. Kolesteroleista poiketen triglyseridejä tulee elimistöön vain syödystä ruoasta, eli elimistö ei itse tuota niitä. Jos veren mukana kulkee liikaa triglyseridejä, ne lisäävät sydänsairauksien riskiä.

Liian suuret triglyseridimäärät elimistössä johtuvat epäterveellisestä elämäntavasta, ylipainosta ja joissain tapauksissa diabeteksesta.

Miten kolesterolin saa laskemaan?

Kolesterolia voi vähentää reseptilääkkeiden avulla, mutta kolesterolia voi laskea myös ilman reseptilääkkeitä. Betavivo-kaurasydämet ovat hyvä vaihtoehto, jonka on todettu laskevan kolesterolia luonnollisella tavalla ilman sivuvaikutuksia!