Familiaalinen hyperkolesterolemia

Joillain ihmisillä korkea kolesterolitaso johtuu perinnöllisesti geenimuutoksesta, jota kutsutaan familiaaliseksi hyperkolesterolemiaksi (FH).

Veren kolesterolipitoisuus voi olla koholla jo syntymästä lähtien ja johtaa jo varhain verisuonien kalkkeutumiseen ja verisuonisairauksiin. Familiaalinen hyperkolesterolemia on yleisin perinnöllinen syy sydämen verisuonien sairauksiin. Jos toinen vanhemmista sairastaa familiaalista hyperkolesterolemiaa, hänen lapsellaan on 50 % riski sairastua siihen.

  Ruokavalio ja familiaalinen hyperkolesterolemia

Familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastaville on olemassa elämäntapoihin ja ravintoon liittyviä suosituksia:

  • Syö vähemmän rasvaa, erityisesti tyydyttynyttä rasvaa, kuten voita, kermaa, juustoa ja punaista lihaa.
  • Rajoita kolesterolin saantia elintarvikkeista niin, että päivittäinen enimmäismäärä on 300 mg/vrk (esim. keskikokoinen kananmuna sisältää noin 186 mg kolesterolia)
  • Syö vähintään viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Tämä määrä vastaa yleisiä ravitsemussuosituksia. Yksi annos on noin 80 g. Tämä onnistuu siten, että aloittaa heti aamupalasta. Syö heti aamulla maustamatonta jogurttia, kaurahiutaleita ja hedelmiä tai marjoja.
  • Syö vähintään 2 annosta kalaa viikossa; toinen annos rasvaista kalaa (raskaana oleville on omat, erilaiset suosituksensa).
  • Kolesteroleja vähentäviä kasvisteroleja tai stanoleja sisältäviä kasviksia on syötävä säännöllisesti, jotta niillä on vaikutusta. Yksi päivittäinen annos Betavivon kasvisteroleja sisältää sen päivittäisen määrän kasvisteroleja, joka tarvitaan kolesterolimäärän vähentämiseen luonnollisella tavalla. Lue lisää täältä.
  • Syö kauravalmisteita, jotka sisältävät kolesterolia vähentävää beetaglukaania. Beetaglukaani on kauraleseiden sisältämää liukenevaa kuitua. Päivittäin otettu 3 gramman annos beetaglukaania laskee tutkitusti LDL-kolesterolin tasoa. Sen määrän saa kokoon syömällä päivittäin yhden annoksen Betavivo-kaurasydämiä. Lue tästä lisää Betavivo-kaurasydämistä.

Familiaalinen hyperkolesterolemia on elinikäinen tila. Jos lapsi sairastaa familiaalista hyperkolesterolemiaa, perheen on hyvä tukea lasta syömään oikein niin, että koko perhe muuttaa ruokailutottumuksiaan. On tärkeää oppia hyvät ruokailutottumukset osana terveyttä edistävää elämäntapaa eikä suhtautua niihin rajoittavana tekijänä. Myös liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Pyri harrastamaan liikuntaa puolen tunnin ajan viidesti viikossa.