Korkeaan kolesteroliin liittyviä riskejä

Korkea kolesteroli ei ole varsinainen sairaus itsessään, mutta se on sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riskitekijä.

Korkea kolesteroli ei ole varsinainen sairaus itsessään, mutta se on sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riskitekijä. Seuraavassa luetellaan muutamia korkeaan kolesteroliin liitettyjä yleisimpiä sydän- ja verisuonisairauksia.

Ateroskleroosi (valtimotauti eli verisuonien kalkkeutuminen)

Ateroskleroosi saa nimensä siitä, että veren suuri kolesterolipitoisuus aiheuttaa verisuoniin ahtaumia. Rasvapitoiset kertymät verisuonen seinämissä rajoittavat veren virtaamista elimistön eri osiin ja elintärkeisiin elimiin. Rasvakertymistä voi myös irrota osia, jotka kulkeutuvat verisuonissa eteenpäin ja aiheuttavat veritulpan. Jos ateroskleroosia ei hoideta, muihin sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen, sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riski kasvaa.

Angina pectoris ja sydänkohtaus

Sepelvaltimo vastaa sydämen hapensaannista. Kun verisuoniin muodostuu tukoksia, jotka estävät verta virtaamasta vapaasti, se voi aiheuttaa rintakipuja. Sitä kutsutaan nimellä angina pectoris ja sen aiheuttaa usein liikarasitus tai stressi. Yleensä angina pectoris kestää enintään 10 minuuttia. Jos verisuoneen muodostuu tulppa, joka estää hapen siirtymisen sydämeen, seurauksena voi olla sydänkohtaus. Sydänkohtauksen oireet kestävät yleensä vähän kauemmin, usein yli 20 minuuttia. Jos sinulla on rintakipuja, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Tilanne voi olla hengenvaarallinen ja hoitoa on saatava välittömästi.

Aivohalvaus

Aivohalvaus syntyy, kun jokin aivoihin verta kuljettavista suonista lakkaa toimimasta. Sen seurauksena osa aivosoluista kuolee ja tilanne voi johtaa pysyviin vaurioihin, toimintarajoitteisiin tai kuolemaan. Aivohalvauspotilas on saatava välittömästi hoitoon.

Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)

Toisinaan veren virtaus aivoihin estyy vain väliaikaisesti ja aiheuttaa hapenpuutteen johonkin osaa aivoja. Tilannetta kutsutaan ohimeneväksi aivoverenkiertohäiriöksi (TIA), joka on yksi aivoinfarktin muoto. Sen oireet muistuttavat ”tavallisen” aivoinfarktin oireita, kuten puheen tai näköaistin häiriöitä tai käsien, jalkojen tai kasvojen tunnottomuutta tai heikkoutta. Tavallisesta aivoinfarktista se poikkeaa niin, että se on ohimenevä ja kestää yleensä vain muutaman minuutin tai pisimmillään muutaman tunnin. Oireiden pitäisi hävitä kokonaan vuorokauden kuluessa. Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö on otettava tosissaan ja sitä onkin pidettävä varoitusmerkkinä aivoinfarktin riskistä.

Keuhkoembolia

Keuhkojen verisuonien tukkeumaa kutsutaan lääketieteen kielellä keuhkoemboliaksi. Keuhkoembolia johtuu yleensä jalan veritulpasta (silloin puhutaan syvästä laskimotromboosista eli DVT:stä), joka kulkeutuu verisuonia pitkin jalasta keuhkoihin. Sen oireita ovat yleensä hengenahdistus, yskä ja rintakivut. Jos sinulla on näitä oireita, hakeudu lääkäriin.