Statiinit ja niiden luonnolliset vaihtoehdot

Yksi kaikkein eniten määrätyistä lääkkeistä ovat statiinit. Niille on olemassa myös luonnollinen vaihtoehto, jonka on tutkitusti todettu vähentävän kolesterolitasoa.

Statiinit ovat lääkevalmisteita, jotka vähentävät huonon LDL-kolesterolin määrää elimistössä vähentämällä sen tuotantoa maksassa. Statiinilääkettä otetaan päivittäin ja yleensä koko loppuelämän ajan, koska hoidon lopettaminen nostaa kolesterolitason uudelleen korkeaksi.

Statiinien sivuvaikutuksia

Osa statiineja käyttävistä ihmisistä ei saa mitään sivuvaikutuksia tai vain hyvin vähän niitä. Toiset saavat statiineista ikäviä sivuvaikutuksia, kuten vatsavaivoja, päänsärkyä ja pahoinvointia. Toinen yleinen sivuvaikutus ovat lihas- ja nivelkivut. Statiinihoidon etuna on se, että niiden avulla voi välttää sellaisia sydän- ja verisuonisairauksia, joihin liittyy vakavia komplikaatioita.

Luonnollinen tapa laskea kolesterolia

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA, European Food Society Association) tietojen mukaan on olemassa kaksi ravintoainetta, joiden on todettu tutkimuksissa laskevan kolesterolia. Ne ovat beetaglukaani ja kasvisterolit. Betavivo-kaurasydämet sisältävät beetaglukaania.

Kauran beetaglukaani

Kauran beetaglukaani laskee kolesterolia ja verensokeria. Kun syö kauraa, elimistöön muodostuu geeliä, joka sitoo sappihappoa. Beetaglukaanin laatu ja liukoisuus määrittää sen, miten paljon sappihappoa se sitoo ja kuljettaa pois elimistöstä. Kun sappihapon määrä elimistössä vähenee, siitä lähtee tieto maksaan, että sen pitää tuottaa lisää sappihappoa. Voidakseen tehdä niin, maksa tarvitsee veressä olevaa LDL-kolesterolia. Sen seurauksena LDL-kolesterolin ja siten myös kokonaiskolesterolin määrä vähenee, kun hyvän HDL-kolesterolin määrä pysyy entisellään. Jotta beetaglukaani vähentäisi veren kolesterolimäärää, sitä on saatava joka päivä vähintään 3 grammaa, mikä vastaa määrää, jonka saa syömällä yhden annoksen Betavivo-kaurasydämiä. Jotta saavuttaa vastaavan kolesterolia vähentävän vaikutuksen muuten, on syötävä vähintään kolme annosta kaurapuuroa päivässä.