Matala verensokeri

Matala verensokeri eli hypoglykemia on esidiabetesta ja diabetesta sairastaville muodostuva fyysinen tila.

Hypoglykemia tarkoittaa siis matalaa verensokeria – silloin veressä on 4 mmol/l tai sitä vähemmän glukoosia. Se ei ole riittävä määrä energiaa elimistölle, ja silloin on saatava jostain nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Hypoglykemia voi muodostua, jos on ottanut liikaa insuliinia, jättänyt aterian välistä, syönyt liian vähän hiilihydraatteja tai nauttinut runsaasti alkoholia.

Matalan verensokerin oireita

Matalan verensokerin eli hypoglykemian oireet vaihtelevat, mutta yleisiä oireita ovat hikoilu, vapina, sekavuus, nälkä, väsymys, näköaistin sumentuminen, keskittymisvaikeudet ja sydämentykytys.

Muista tarkistaa verensokeri, jos epäilet, että verensokerisi laskee toisinaan liikaa!

Hypoglykemian hoito

Jos verensokeriarvo on alle 4 mmol/l, on syötävä 15-20 grammaa nopeasti vaikuttavia hiilihydraatteja.

Valitse jokin seuraavista vaihtoehdoista:

  • Pieni lasillinen jotain makeaa juomaa (ei sokeritonta)
  • Vähintään kolme rypälesokeritablettia
  • Viisi karkkia, esim. vadelmaveneitä
  • Lasillinen mehua

Tarkista verensokeritaso kymmenen minuutin kuluttua, jotta näet onko se noussut yli arvon 4 mmol/l. Jos ei, ota vielä 15-20 grammaa hiilihydraattia ja tarkista sitten uudelleen.

Joidenkin ihmisten on nautittava hitaita hiilihydraatteja voidakseen välttää toistuvat hypoglykemiat. Niitä voi käytännössä saada voileivistä, hedelmistä tai maidon kanssa nautituista Betavivo-kaurasydämistä. Annos Betavivo-kaurasydämiä vähentää verensokerimäärän huippuja ja tasoittaa verensokeritasoa, jolloin se ei pääse koskaan laskemaan liian matalaksi.